Lathund för badrum

Lathund

Hjälpreda vid badrumsrenovering

Bilaga: Här kan du tanka ner och skriva ut Hantverkarformularet_14!

GOLV: Vanligaste golvmaterial är plastmattor och klinker. Klinker ger en högre kvalité och är värdehöjande för lägenheten. Tänk på att ange fogens bredd och färg, vanligaste fogfärg är ljusgrått, svårast att hålla ren är vit. Obs! Vissa klinkersorter kan bli väldigt hala när de blir våta.

SOCKLAR: Plastmattor viks upp på väggen och bildar då en sockel som är ca 10 cm. Klinkergolv görs vanligen utan sockel men några sorter finns med särskilda sockelplattor. Tänk på fogsamordningen mellan golv och vägg.

VÄGG: Flera badrum är nu endast kaklade vid badkaret. De flesta verkar vilja ha helkaklade badrum och det är också värdehöjande. När du väljer väggmaterial så tänk på detaljerna vid fönstret, kantlist, ev. avvikande kulör etc. Även här ska fogbredd och fogfärg anges. Tänk på att skydda fönstret så mycket som möjligt.

När väggen är färdigkaklad och när hantverkaren har gått så kan du inte borra i väggen för att sätta upp krokar, hyllor el.dyl. Planera detta redan från början. Obs! Det finns nu en fästmassa som kan användas utanpå kakel och som klarar nästan samma belastning som en skruv.

TAK: Målas normalt vitt. För att slippa kapa väggkaklet kan man dra ned taket några centimeter på väggen.

EL: Vid byte av lampor (=armaturer) ändras vanligen kabeldragning och infästning. Jordfelsbrytare ska finnas för uttag i badrummet. Alla armaturer och eluttag som installeras i badrummet ska vara godkända för våtutrymmen.

VVS, rör och porslin: Eftersom avloppet är fastgjutet i betongbjälklaget kan det inte flyttas. Avlopp och kallvatten till tvättmaskin ska göras i samband med övriga arbeten. Bidén kan tas bort men avloppet måste då proppas så att det inte sätts igen eller försämras. Föreningen medger inte byte av radiator eller andra ingrepp på värmesystemet.

VVS, ventilation: Badrummen har en frånluftsventil. Den ska ha rätt flöde, både för lite (kondens) och för mycket (kyler) är fel. Ventilationen samverkar med resten av lägenheten och med hela huset. Ändringar medför injusteringar som du betalar men som ska redovisas för föreningen.

INREDNING: Planera in skåp, duschdraperier, handdukshängare etc. redan från början. Se till att t.ex. tvättmaskinen står stadigt.